Zorg jij voor het landschap, dan zorgt het landschap voor jou: met deze gedachtegang werkt Landschap Overijssel met succes samen met verschillende zorgpartners in het groen. In een natuurlijke omgeving herstellen mensen sneller van ziektes, voelen ze zich beter en blijven ze gezonder. Niet voor niets hebben wij het thema ‘Zorgend Landschap’ omarmd. In diverse projecten bieden we groene, gezonde kansen voor mensen die minder gemakkelijk toegang hebben tot de natuur. Met resultaat! Op 12 mei 2021 liet de RZA zich inspireren door Eibert Jongsma van Landschap Overijssel.
Wout Nieuwenhuis is projectleider bij Landschap Overijssel van het thema Zorgend Landschap en vertelt: “Het is onze ambitie om zorgdoelen aan groene doelen te koppelen. De gezondheidszorg wil mensen beter maken en gezond houden. Een groene omgeving en actief zijn in het groen dragen daaraan bij, daarvoor is steeds meer wetenschappelijk bewijs. Als we kansen zien, zoeken we daar partners bij en zetten we projecten op. We krijgen hiervoor subsidie van de provincie. Het gaat dan vooral om projecten voor mensen die minder gemakkelijk in de natuur komen, maar daar juist zoveel baat bij kunnen hebben. Voor deze mensen moet je dus echt iets organiseren om ze de positieve effecten van de natuur te laten ervaren en het laten bijdragen aan kwaliteitsverbetering van het landschap! ”
Landschap Overijssel doet al diverse projecten ‘Zorgend Landschap’. Het zijn projecten voor diverse doelgroepen met een zorgbehoefte. Denk aan mensen met dementie op jonge leeftijd, jongeren met een zorgvraag, maar ook vluchtelingen in hun inburgeringstraject. Voor meer informatie over deze projecten en verhalen zie www.landschapoverijssel.nl/zorgendlandschap.
Neem contact met ons op!
Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe zorgpartners om onze activiteiten te verbreden. We gaan graag in gesprek! Neem daarvoor contact op met projectleider Wout via: wout.nieuwenhuis@landschapoverijssel.nl of 06-51225663.
Meer over onze Zorgend Landschap projecten:
Jongeren van Karakter aan de slag in het landschap
Onder leiding van twee ervaren mentoren van Landschap Overijssel werken de jongeren aan een klus, meestal op Landgoed De Horte, de thuisbasis van Landschap Overijssel. Giel André, sociotherapeut van een behandelgroep vertelt: “In het buitenwerk is er voor elke deelnemer wel iets om op te pakken. Vooral overzichtelijke klussen, waarbij het resultaat en het eind duidelijk is, zijn aantrekkelijk. We zien bij de jongeren dat het ze moe maakt, maar ook energie geeft als ze nuttig werk buiten hebben gedaan. En aan de blossen op de wangen tijdens het afsluitende kopje thee is te zien dat het even een gezond stukje in hun leven was.”
Jong dementerenden
In 2016 startten Landschap Overijssel en Carintreggeland voorzichtig met het project Zorgend Landschap op Hof Espelo, met subsidie van de Provincie. Een groep van vijf á zes mensen gaat inmiddels onder begeleiding één dag per week aan de slag in de natuur. Doordat de resultaten op Hof Espleo zo positief zijn, is in Bornerbroek, bij Erve Peeze per februari 2020 gestart met een tweede dagprogramma in de natuur. De eerste deelnemer was Jan Tiernego, de vader van Saskia Jongsma. Zij vertelt: “Mijn vader woont op een afdeling, waar hij met zijn 65 jaar één van de jongsten is. Natuurlijk nam ik mijn vader regelmatig mee om te wandelen, maar dat is anders. Mijn vader ziet zijn dag in de natuur echt als werk en dat is een groot verschil. Hij voelt zich weer waardevol.
Baanbrekend Landschap
In het project Baanbrekend Landschap krijgen mensen met een uitkering de kans om opnieuw werkritme op te doen en zich te ontwikkelen naar een duurzame baan. De deelnemers werken onder begeleiding van een voorman, vier dagen per week in het Twentse landschap met onderhoud en beheerwerkzaamheden. Werken in de natuur vermindert stress, en lijf en leden komen weer in beweging. Baanbrekend landschap is een samenwerkingsproject van Landschap Overijssel, Groeipunt en Twentse gemeenten. Op dit moment is er een ploeg actief in de gemeente Wierden-Hof van Twente. Een deelnemer uit Baanbrekend Landschap vertelt: “Goed om de spiegel eens voor gehouden te krijgen. Het maakt me sterker.”
Groen Ziekenhuis Deventer
Het Deventer Ziekenhuis wil het groene medicijn voor haar patiënten laten werken. Het ziekenhuis staat in de prachtige, groene omlijsting van de Douwelerkolk en Rielerenk. Dit biedt mooie kansen om zorg en groen met elkaar te verbinden. Met hulp van onder meer IVN, Stichting IJssellandschap, de gemeente Deventer en Landschap Overijssel is een tuin vol beleving aangelegd. Marja: “Geuren en kleuren staan centraal, dus zijn er bloemen en fruitbomen geplant. Er is een goed begaanbaar pad door de tuin. Patiënten kunnen buiten op een bankje zitten, familie kan even wandelen of wachten op een gesprek met de arts en medewerkers kunnen een frisse neus halen in de pauze. Al in het ziekenhuis begint een looproute naar de tuin, die wordt aangesloten op routes door het mooie landschap richting de natuurgebieden rondom het ziekenhuis.
Inburgering vluchtelingen in Deventer en Zwolle
In Deventer en Zwolle worden vluchtelingen bij hun inburgering ondersteund. Het landschap is het decor voor kennismakingen en oefeningen met de Nederlandse taal. Het onderhouden van een eigen tuin met buurtfunctie en ontmoetingsfunctie biedt een veilige en natuurlijke werkplek. Het ondersteunt hun sociale vaardigheden, biedt nieuwe kansen en ontmoetingen en versterkt het zelfvertrouwen.