Niet ziek, wel zijn: een prikkelend debat bij de Regionale Zorgalliantie Zwolle

Op 20 november 2019 organiseerde de Regionale Zorgalliantie Zwolle (RZA) een succesvolle inspiratiesessie rond het thema psychische gezondheid. Meer dan 50 geïnteresseerden uit zorg, welzijn en gemeenten uit regio IJsselland waren bij de inspiratiesessie aanwezig.

Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe wet Verplichte GGZ en Wet Zorg en Dwang in. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de organisatie van psychische zorg.

Manon Vosjan, programmamanager bij GGD IJsselland, Erik van Gijssel, huisarts, en Arnoud Jansen, geneesheer directeur van Dimence Groep, verzorgden samen het plenaire programma. Aan de hand van een fictieve casus werden samenwerkingen binnen de psychische gezondheid en bijbehorende dilemma’s uitgelicht. Daarnaast zorgden de sprekers voor een belangrijke inhoudelijke toevoeging op dit onderwerp.

Samen in debat
Na een korte pauze gingen de deelnemers met elkaar in debat. Onder de kundige leiding van Margreet Algera, strategisch manager bij GGD IJsselland, werden verschillende stellingen voorgelegd. “We hebben een zeer geanimeerd debat gehad over prikkelende stellingen rond het thema psychische gezondheid en zelfbeschikking. Soms stonden voor en tegen lijnrecht tegenover elkaar, maar soms lagen beide partijen dichter op een lijn. Tijdens het debat is gebleken hoe complex het onderwerp kan zijn.”

GGD IJsselland, gemeente Zwolle en Proscoop organiseerden de inspiratiesessie en kijken terug op een succesvolle avond. Algera: “We hebben veel positieve reacties ontvangen. We merken dat het veel inspiratie en energie brengt bij de aanwezigen, een goed vooruitzicht voor de volgende sessie op 6 februari 2020!”

Zorgalliantie Zwolle
De Regionale Zorgalliantie Zwolle (RZA) heeft als doel de inwoners in de regio IJssel-Vecht in staat te stellen om hen zo goed mogelijk aan te laten passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.

De RZA is een netwerk dat bestaat uit Isala, Zilveren Kruis, GGD IJsselland, huisartsengroep Medrie, Dimence Groep, Coöperatieve Apothekers Vereniging Regio Zwolle, Stichting ICARE, Stichting IJsselheem en IJssel-Vecht gemeenten Zwolle, Kampen, Dalfsen, Zwartewaterland, Staphorst, Steenwijkerland, Ommen en Hardenberg.